Knattens fotoskola

Knattens Fotoskola och tips !

Små enkla förklaringar och tips ..

http://knatteproduktion.se/index.html

Vad är ett fotografi??

 

Ett foto är en bild som skapas med hjälp av en ljuskälla, till exempel ljuset från solen eller från en lampa. När man tar ett foto fångas ljuset av en kamera, där det lagras på antingen en filmremsa ( analogt) eller på en sensor i en digitalkamera.

Detta gör att vi får en bild om hur objektet såg ut när vi fotograferade. Detta gör att vi får /kan se en sorts avbildning av verkligheten i kameran från just det ögonblick som vi tog bilden.

 

En kamera, består av vad ?

 

En kamera är något man kan ta bilder av. Men hur fungerar den enkelt förklarat ? En kamera är en relativt enkel anordning ( starkt förenklat).

Enkelt består kameran av en låda,, som har ett objektiv (glasbit alt plastbit) på framsidan. Man kan kalla objektivet för kamerans öga. Det består av ett flertal olika upp uppbyggda glaslinser, bereonde på objektivets användningsområde. Det finns kameror med fast monterade linser ( ej utbytbara) som i kompaktkameror, mobilkameror och det finns kameror, där du kan byta objektivet på, Sk kallade systemkameror. Olika typer av kameror är bra till olika saker.

 

Objektivet "ser" motivet och skickar ljuset mot en liten enhet i kameran, en bildsensor ( Digital kamera) alternativt en filmremsa i en analog kamera.

Det är bildsensorn & filmen som fångar och bevarar själva bilden. Har man en digital kamera, så kan se bilden direkt på en liten skärm på kamerans baksida.

Skärmen kallas ofta för en display. När man trycker på avtryckarknappen hamnar bilden på sensorn & filmen. På displayen visas ofta viktig informatiom om kameran och hur den är inställd för tillfället. Nedan finns en bild på Bildsensor och en typisk baksida på en systemkamera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilden lagras på minneskortet som en datafil samtidigt som den visas på skärmen. Vid analogt foto så hamnar bilden på filmen och måste framkallas för att kunna ses.

Som nybörjare är det en enorm fördel att fota digitalt, då du kan fotografera massor av bilder och se slutresultatet direkt. Du lär dig snabbare och det blir billigare.

 

Förutom objektivet, slutarknappen och skärmen finns det några knappar på kameran som styr kamerans funktioner och bildens slutresultat. Vi kommer prata mera om dessa knappar

och hur detta påverkar den slutliga resultatet på bilden i ett senare avsnitt.

 

 

Men här kommer en liten snabb info, om vad en vanlig kamera brukar ha för funktioner.

En digital systemkamera har några vitala funktioner, så som bländare, slutare, ISO och vitbalans. Varje kameramärke har sina varianter på var de olika funktionerna & knapparna är placerade. Man får läsa sin manual och se hur just sin kamera fungera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alla kameror har ett antal knappar på baksidan och en display där den färdiga bilden visas. På kameran ovansida finns ytterligare ett antal vred och en mindre display, som visar kamerans aktuella inställning.

Men de viktigaste funktionerna sitter ofta på ett vred eller hjul på ovanssidan. Där kan man ställa in olika lägen.

 

Det brukar finnas:

:

- Ett Automatläge (A) där kameran sköter allting utan din inblandning, precis som namnet anger.

- Ett Programläge ( P) där du har viss kontroll via ett antal förinställda lägen som berättar för kameran vad du vill uppnå. Sport, landskap eller macro brukar finnas som val här.

- Ett slutar prioritetläge benämt Tv ( Canon ) eller S ( Nikon) som styr slutartiden på kameran, mäts i sekunder eller delar av sekunder tex 1/200 sek.)

- Ett bländarprioritetsläge Av ( Canon) eller A ( Nikon ) (styr bländarvärdet på kameran förkortas ofta F/ 3.5 eller liknande) )

- Ett helt manuellt läge ( M) där du helt tar kontrollen över kamerans inställningar.

 

På dyrare kameror så brukar det finnas ett antal knappar / lägen som du kan snabbprogramera till egna funktioner.

 

På digitala systemkameror så brukar man dela in dessa i två huvudgrupper. Kameror med spegel och spegellösa kameror.

System kameror med spegel är ofta klumpigare, men har ofta lite pålitligare och autofokus än de spegellösa. ( Men detta ändras i snabb takt med nya modeller).

Men den stora fördelen med en spegellös kamera är smidigheten, då frånvaron av spegel, ger en smidigare kamera på bredd och höjd.Ofta har du ingen inbyggd sökare på den spegellösa kamera och de gör den ännu mindre.

 

Men de spegellösa kameroerna vinner mark och fler och fler köper dem i de lägre prisklaserna. Men just nu dominerar spegelreflex kameran i de dyrare segmenten.

 

Tillbaka till huvudsidan http://knatteproduktion.se/index.html

 

 

Consectetuer, variusi ipsum nullam repellendus